Projecte per a recuperar els nutrients dels purins (LEMNA PROJECT)
La planta de biogàs de PORGAPORCS situada al municipi de Vila-sana (Lleida) participa en un projecte europeu que pretén demostrar la viabilitat tècnica i la sostenibilitat d’un sistema de recuperació de nutrients del digerit basat en la combinació de dos tecnologies: la digestió anaeròbia i el cultiu de Lemna.
La llentia d’aigua (Lemna) és una planta de mida petita i lliure flotació que té una elevada capacitat d’extracció de nutrients de l’aigua en la que creix, especialment Nitrogen i Fòsfor. És una planta que en condicions de cultiu adequades té una alta productivitat de biomassa, podent duplicar el seu pes en dos dies. La digestió anaeròbia promou la mineralització dels compostos orgànics de Nitrogen i Fòsfor incrementant així la seva biodisponibilitat per la planta.
Des de PORGAPORCS, juntament amb la enginyeria Ecobiogas, el centre tecnològic AINIA i el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB), es treballa en un enfocament integral de totes les etapes del procés, promovent una combinació de tecnologies que permetin obtenir bioenergia i productes de valor a partir de residus ramaders.
Actualment Vila-sana disposa de cinc reactors amb Lemna de mida semi-industrial que treballen amb diferents concentracions de Nitrogen i Fòsfor per estudiar la capacitat de captació de nutrients de la planta i els seus possibles usos posteriors.
El Sistema proposat pel Projecte LIFE LEMNA és un clar exemple d’Economia Circular on l’excés de nutrients dels purins es converteix en un recurs pel seu reciclatge in situ podent obtenir biofertilitzants i/o Piensos.
LIFE 2015 Número d’acord LIFE15 ENV/ES/000382
Projecte desenvolupat amb el suport del Projecte Life de la Comissió Europea
Renúncia
La informació i els punts de vista que s’exposen en aquesta publicació són els dels autors i no reflecteixen necessàriament la opinió oficial de la Unió Europea. Ni les Instituciones, ni organismes de la Unió Europea, ni cap persona que actuï en el seu nom, seran responsables de l’ús que pugui fer-se de la informació continguda en ells.